Takläggare

Plåttak – för- och nackdelar

Vissa väljer tegel, andra väljer betong. Vissa väljer shingel, medan andra väljer klassisk papp till taket. En annan typ av tak som är mycket populär är plåttak. Plåttaket är tåligt, ofta uppskattat rent estetiskt och pryder de allra flesta hus på ett fint sätt.

Det sägs ju ofta att taket är den femte fasaden – med andra ord är det viktigt att även taket ser bra ut och går väl ihop med resten av huset. Precis som husets övriga fasader behöver taket också lite omvårdnad, och plåttaket är inget undantag från det.

Passar utmärkt på äldre hus

Med ett plåttak kommer många fördelar. Som nämnt i inledningen passar det på de allra flest typer av hus – även de som är lite äldre. Detta eftersom dagens plåt har en relativt låg vikt, något som gör att husets konstruktion påfrestas så lite som möjligt.

Något annat som gör ett plåttak bra för äldre konstruktioner är att snö ofta glider av det, eller åtminstone till en högre grad än hos andra taktyper. Det här, kombinerat med att materialet redan väger förhållandevis lite, gör att det passar mycket bra på just äldre och känsligare hus.

Kräver vinkel

Plåttak är i de allra flesta fall ett mycket gott alternativ när det kommer till att lägga tak. Som med alla andra material, har det dock sina begränsningar. En av nackdelarna med plåttak är att det kräver en viss vinkel för att det med förmån ska kunna läggas.

Visst är det möjligt att lägga plåttak på en helt plan yta – men det är inte att rekommendera. Inte heller bör tak som lutar ”inåt” beläggas med plåt. Olika typer av takplåt klarar en ”lägstavinkel” olika bra.

Takläggare Salem

Kan varieras

En av fördelarna med plåttak är att det finns i många olika variationer – förmodligen mer än vad man först anar. Plåttak finns i tjocklekar som varierar från väldigt tunn till riktigt tjock. De tjockare plåttaken är ofta så rejäla att de tåls att gås på av en vuxen man eller kvinna.

De tjockare typerna av plåttak är dock inte lika vanligt att se idag, som det var förut. Förut krävdes det att plåten var riktigt tjock för att vara hållbar. Det kravet finns inte i samma utsträckning idag tack vare moderna tillverkningsmetoder.

Väderbeständigheten varierar

Något annat som skiljer plåttak från plåttak åt är dess väderbeständighet. Vissa kan stå emot regn, snö och annat oväder mycket bra, medan andra är mer känsliga för väder och vind.

Väljer du ett plåttak från oss kan du vara säker på att det håller och våra tak tål att man går på dem. Tack vare vår ytbehandling står de emot de svåraste påfrestningar och med vår smarta fästanordning går det att lägga våra plåttak på ytor som är så gott som helt plana.

Villa, småhus eller sommarstuga - vi renoverar eller lägger nytt tak